{ "title": "Anket Örnekleri", "image": "https://www.dilekceornegi.gen.tr/images/anket-ornekleri.jpg", "date": "20.01.2024 15:43:12", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Anket örnekleri, anket belirlenmiş grupların ya da kişilerin belli bir konudaki duygu ve düşüncelerini, bunun hakkındaki deneyimlerini belirlemek için hazırlanan soru listesidir. Anket örneklerinin güvenilirliliği ve geçerliliği düşük olsa da uygulaması kolay ve maliyeti ucuzdur. Kısa süre içinde daha fazla kişinin görüşü alınabilir. Anketle farklı alanlarda kullanılmaktadır. Aynı zamanda rehberlik ve psikolojik danışmanlık hizmetlerinde de anket desteği alınmaktadır. Bu alanda öğrencilerin kimliği, sağlığı, aile yaşamı, mesleki planları, etkinlikleri gibi konularda bilgilere ulaşılabilir. Anket hazırlarken amacına uygun olması, güvenilir olması gerekir. Bu nedenle hazırlayan kişinin ya da kişilerin bilgili, tecrübeli olması önemlidir.

Anket nasıl hazırlanmalı?

Bir ankette araştırmacıyla, kişi arasındaki iletişimi sorular sağlar. Bunun için anket sorularının yanlış anlaşılmalara engel olacak şekilde hazırlanması gerekir. Sorular açık uçlu olarak hazırlanabileceği gibi, kapalı uçlu denilen şekilde de hazırlanabilir. Eğer açık uçlu sorular tercih edilirse, bunlar için serbest cevaplar verilebilir. Anket sorusunu cevaplayan kişi, genel olarak soruyu kendi istediği kapsamda, kendi anlatımıyla cevaplar. Kapalı uçlu sorular tercih edilirse, cevaplarda ankette hazırdır. Bu durumda kişi kendisi için en uygun olacak cevabı seçerek anketi tamamlar. Kapalı uçlu sorularla hazırlanmış anketlerin cevaplanmasında kişiye kolaylık sağlaması, araştırmacıya da değerlendirme için kolaylık sağlaması gibi faydaları bulunmaktadır. Açık uçlu olan anketlerin değerlendirmesi ve cevaplanması daha zor olur. Bu nedenle anket hazırlanırken, açık uçlu sorulara zorda kalmadıkça başvurulmamalıdır.

Anket örneği hazırlanırken nelere dikkat edilmelidir?

İlk olarak anketin amacı, konusu, cevaplayacak kişilerin niteliği ve düzeyi belirlenmelidir. Kişilerin cevaplama güvenliğinin sağlanması, katılımın yükselmesi amacıyla ankete bu bilgilerin nerede kullanılacağına dair bir açıklama ilave edilmelidir. Anketin amacına ulaşması için, soruların açık uçlu ya da kapalı uçlu olacağının belirlenmesi gerekir. Bu aşamada kapalı uçlu soruların daha kolay cevaplanması, bilgilerin ayrımının daha kolay olması, hatanın düşük olması gibi etkenler göz önünde tutulmalıdır.

Ankette bulunan sorular gruplandırılmalı ve genelden başlayarak özele doğru belli bir sırayla sınıflandırılmalıdır. Bu sorular özenle seçilmeli, anketi cevaplayan kişilerin düşünceleri ve bu konudaki beklentileri doğru değerlendirilmelidir.

Anketin hangi uzunlukta olacağı hakkında kişinin zamanı da göz önüne alınmalıdır. Anket sorularının yazılı kaynaktan edinilecek sorular olmamalıdır. Anket soruları inceleme yapılan konuyla alakalı olmalı, anlaşılır ve açık bir dille hazırlanmalıdır. Anketin geçerliliğinin yüksek oranda olmasına gayret edilmelidir. Bu nedenle başlangıçta deneme amacıyla bir gruba anket yapılarak, sorularda olan geçersizler arındırılmalıdır. Sonuçta araştırmacı ankete verilen cevaplara göre, istatistiksel tekniklerden yararlanarak bunları yorumlar ve kendi önerilerini sunar.
" } ] }