{ "title": "İzin Dilekçe Örneği", "image": "https://www.dilekceornegi.gen.tr/images/izin-dilekce-ornegi.jpg", "date": "21.01.2024 19:36:08", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "İzin dilekçesi, insanların bulundukları yaşantısının içerisinde iş veya okul hayatında gidemedikleri dönemlerde neden gidemediklerini beyan edebilecekleri evraktır. İş yerlerinde izin dilekçesi örneği hastalık yıllık izin gibi durumlarda kullanılmaktadır. Okullarda da mazeretli izinler için kullanılmaktadır. Çalışanların hepsi 1 yılı doldurduklarında yıllık izin dilekçesi doldurarak hak kazmış oldukları izinleri yılın herhangi bir zamanında kullanabilirler. Bunun dışında hastalıktan dolayı kullanılan izin dilekçe örnekleri hastane ya da doktor raporlu olması gerekmektedir.

İzin dilekçesi örnekleri ücretlide olabilir ücretsizde olabilir. Çalışanların iş yerine gelemediklerinde haksız konuma düşmemeleri için imza karlığı alınan resmi bir belgedir. Böylelikle çalışanların ister devlet dairesinde ister özel sektörde gelmedikleri günler için ayrıca bir beyanat ya da tutanak tutulmasını önleyerek yasal haklarını kullanmalarına yardımcı olmaktadır. Çalışanların bilgisi ve imzası olmadan işveren tarafından düzenlenen evraklar çalışanın imzası olmadan geçerlilik kabulü göremez. Çalışanların yıllık izin dilekçesini kullanma süreleri 1 yıl için 1 hafta 7 iş günü 5 yılı dolduranlar için 21 gün olarak belirlenmiştir.

Okullarda okuyan bütün öğrencilerin izin dilekçesi örneğini yılda 45 gün için kullanma hakları vardır. Öğrencilerin izin dilekçe örnekleri ile ilgili olarak en son Milli Eğitim Bakanlığında belirlenen son yönetmelikte rapor sürprizi çıktı. Özürlü devamsızlık yapan öğrencilerin rapor almalarına gerek olmadığı görülmüştür. Öğrencilerin okula gelmedikleri günler için velilerinden imzalı izin dilekçe örneği götürmeleri yeterli olacaktır. MEB'in yönetmeliğinde öğrencileri sevindirecek olan bu düzenleme ile devamsızlık süresi, özürsüz 10 günü, toplamda 45 günü aşan öğrenciler, ders puanları ne olursa olsun başarısız sayılır düzenlemesi yer alıyor. Önceki yönetmelikte özürsüz devamsızlık 20 gün iken yeni yönetmelikte 10 güne düşmesi kötü haber olarak yorumlanmıştır.

Ancak yeni yönetmeliğin başka bir maddesinde 10 günden sonra kalan 35 günlük özürlü devamsızlığın önceki yönetmelikteki gibi rapor şartı aramaması ortaya çıkmıştır. Yeni yönetmelikte izin dilekçe örneği kullanılarak öğrencinin gelmediği günlerinin hesaplanarak velilere imzalatılmak suretiyle özür günün takip eden en geç 5 iş günü içerisinde okul yönetimine verilirse e-okul sistemine işlenir düzenlemesi yer aldı. Böylece özürlü devamsızlıklarda doktor raporu veya okula gelmeyişi sebebini resmi olarak belgelendirmek şartı izin dilekçe örneği ile kalkmış oldu. Böyle durumlarda öğrencinin velisine imzalatacağı izin dilekçe örneği yeterli olacaktır.

İzin dilekçe örneği aşağıdaki gibi düzenlenmelidir.

Orta Öğretim Müdürlüğüne.

Velisi bulunduğum. Numaralı. İsimli. Sınıfında öğrencinin. Tarihindeki devamsızlığı bilgim dahilindedir. Sebepten ötürü belirtilen tarihlerde okula gelememiştir.
" } ] }