{ "title": "Maddelere Örnekler", "image": "https://www.dilekceornegi.gen.tr/images/maddelere-ornekler.jpg", "date": "21.01.2024 09:11:40", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Maddelere Örnekler, Maddenin tanımı madde hacım kütlesi olan uzayda yer kaplayan duyu organlarımız ile algıladığımız canlı ya da cansız varlıklara madde denir. Maddenin en küçük yapı birimine ise atom denir. Maddenin şekli ayrı ayrı birer cisimdir bu cisimler uzayda yer alır.

Maddenin olayları; iki ayrı dalda incelenir.

Fiziksel olaylar; madde yapısı değişmeden sadece dış görünüşte meydana gelen değişmeye denir. Yani maddenin kimliğinde de işi olmaz. Örneğin kâğıdın yırtılması, camın buğulanması, odunun kırılması, kâğıdın yırtılması, yoğurdun ayran olması, küp şekerin toz şeker haline gelmesi gibi.

Kimyasal olaylar; madde iç yapısında meydana gelen değişimdir. Bu olayda madde kimliği değişir ve değişmesi ile madde yeni bir şekil alır. Ayrıca kimyasal değişime uğramış bir madde asla kendi kimliğine geri döndürülemez. Örnek olarak; kömürün yanması, meyvelerin çürümesi, ekmeğin küflenmesi, doğal gazın yanması, yumurtanın haşlanması, kumun cam olması ve demirin paslanması gibi.

Maddenin özellikleri nelerdir?

Katı madde; Evrende yer tutan gözle görülen ve herhangi bir hacmi olan maddelerdir. Örneğin; masa, taş, tahta, buz, cam, demir, altın gibi hallerde bulunmaktadır.

Sıvı madde; Maddenin herhangi bir şekli yoktur şekli olmayan maddelere su maddeler denir. Örneğin; su, süt, zeytinyağı kusurlar arasına girer.

Gaz madde; Evrende Uçucu özelliği olan bulundukları ortama yayılan gözde aşırı derecede görünmeyen madde çeşididir. Gaz tanecikleri arasında yer çekim kuvveti az olur örnek olarak oksijen, doğal gaz, hava ve su vardır.

Maddenin ortak özellikleri nelerdir?

Kütle; madde büyüklüğü ve miktarıdır.

Hacim; maddenin evrende kapladığı yerdir.

Maddenin ayırt edici özelliği

Öz kütle: Madde hacim ve kütle ye bağlıdır.

Erime noktası: Maddenin katı halden sıvı hale geçme durumudur.

Donma noktası: Evrendeki sıvı bir maddenin katı hale gelmesidir.

Kaynama noktası: Sıvı halde bulunan maddenin gaz haline dönmesidir.

Yoğunlaşma noktası: Gaz durumundaki bir maddenin sıvı hale gelme olayıdır.

" } ] }