{ "title": "Makale Örnekleri", "image": "https://www.dilekceornegi.gen.tr/images/makale-ornegi.jpg", "date": "19.01.2024 05:48:56", "author": "Buse Güçlütürk", "article": [ { "article": "Makale Örnekleri, Herhangi bir konuda bilgi vermek, bir konuyu kanıtlamak veya bir konuşmadaki düşüncelerini savunmak için yazılan yazılardır. Makalede temel amaç bir fikri savunmaktır.

Makalenin Özellikleri Nelerdir?
Makalelerde diğer edebi metinler gibi konuya bağlı olarak uzun veya kısa olabilir. Her konu da makale yazılabilir. Bilim, sanatsal edebi gibi her türde yazılır. Makaleler niteliklerine göre iki kısma ayrılır. Bunlar edebi makale ve mesleki makalelerdir. Edebi makale de isminden de anlayacağınız gibi edebi sanatsal konular üzerine yazılır. Mesleki makaleler ise bilimsel konular ele alınır. Mesela tıp, sosyoloji gibi bilime dayalı konular.

Türk Edebiyatında makaleleriyle ünlü bir isim vardır. En önemlisi ise Türk edebiyatının ilk makale örneği olan Tercümanı Ahval Mukkadimesi'dir. Namık Kemal, Muallim Naci, Cenap Şahabettin ve Fuat Köprülü gibi birçok kişi makale üzerine eserler çıkarmıştır. Bu türün yani makalenin gelişmesini sağlamışlardır.

Makale yazarken üç bölümden oluşur. Bu bölümler giriş, gelişme ve sonuç bölümüdür. Giriş bölümünde savunulacak düşünce açıklanır. Giriş bölümleri genellikle çok uzun yazılmaz. Fakat konuya bağlı olarak ikinci bir paragraf daha yazılabilir. Giriş bölümünde dolaylı bir anlatım yapılmadan net bir şekilde anlatacağı veya savunacağı düşünceyi vermelidir. Dolaylı olarak anlatırsa insanlar iki bilemediniz üç cümleden sonra okuyucu sıkılır. Bu yüzden en zor kısmı makalenin giriş kısmıdır. Gelişme bölümü yazarın rahatça yazabildiği kısımdır. Yazar okuyucuyu görüşlerine inandırmak ve ispatlamak zorundadır. Bu bölümde giriş bölümünde bahsettiğiniz düşünceyi çeşitli yönlerden geliştirip yazabilirsiniz. Okuyucuyu inandırmak için tanımlar yapabilir, örnekler verebilir, tanıklama yapabilirsiniz. Gelişme bölümünü tek paragraf yazmak zorunda değilsiniz. İki veya üç belki de daha çok paragraflı olabilir. Paragraflar çok uzun ise bölün. Okuyucular çok uzun paragraflardan da sıkılır.

Son olarak sonuç bölümü yazarın belki de en rahat yazdığı bölümdür. Çünkü gelişme bölümünde savunduğu tüm fikirlerini açıklamıştır. Sonuç bölümünde gelişme bölümünde anlatılanlar kısaca özetlenir. Yazdığı konuyu son kez savunduğu bölümdür. Konuyu sonuca ulaştırdığı bir bölümdür. Bu bölüm genelde tek paragraf olur. Sade anlaşılır bir dil ile yazılır. Okuyucuya son noktayı koyacak yerdir. Bu yüzde yazılacak cümleler çok önemlidir. Çünkü koca bir makaleden genelde okuyucular sonuç bölümünden okuduklarını hatırlarlar.
" } ] }