{ "title": "Mektup Örnekleri", "image": "https://www.dilekceornegi.gen.tr/images/mektup-ornekleri.jpg", "date": "19.01.2024 14:28:06", "author": "Buse Güçlütürk", "article": [ { "article": "Mektup Örnekleri her zaman kolay olduğu düşünülüp kimse incelememiştir. Birçok insan mektup yazdığını düşünür. Fakat tam anlamıyla kimse mektup yazamaz. Özellikle yeni nesil mektup yazmayı bilmezler. Teknolojinin bu konu da azizliğine uğradılar. Mektubu yazıp tekrar cevabını beklemek gibi sorunları olmadı. Maalesef ki o tatlı heyecanı yaşayamadılar.

Mektup yazıyorsak eğer karşı taraf kim olursa olsun yazdığımız kağıda, zarfa, yazımıza ve kurallara dikkat etmek, özen göstermek gerekir. Mektup yazmak aslında bir psikoloji rahatlatma eylemidir. Tertemiz bir kâğıda yaşadıklarını hayallerini her şeyi yazabilirsin. Mektubun birçok bölümü vardır. Bunlar hitap bölümü, giriş bölümü, gelişme bölümü ve sonuç bölümüdür. Bölümlerden önce sürekli unutulan tarihi kâğıdın sağ üst kısmına yazınız. Hitap bölümü mektubun sol üst köşesine yazılır. Sevgili Arkadaşım, Biricik Dostum, Canım Kardeşim. Gibi. Bu hitap kısmını karşı tarafla aranızdaki samimiyet derecesine göre yazabilirsiniz.

Giriş bölümü ise karşı tarafa mektubu yazma nedeninizi açıkladığınız bölümdür. Bu bölümde kısaca mektupta nelerden bahsedeceğinizi anlatırsınız. Kısa ve sade bir dil ile anlatmalısınız. Hitap bölümünden sonra aşağı satıra paragraf olarak başlamalısınız. Gelişme bölümü de mektubun ayrı bir paragrafıdır. Burada giriş bölümünde kısaca bahsettiğiniz konuyu en ince ayrıntısına kadar anlatabilirsiniz. Eğer gelişme bölümünüz çok olduysa eğer karşı tarafı sıkmamak amacıyla birkaç paragraf ile yazabilirsiniz. Son olarak sonuç bölümü de ayrı bir paragraftır. Başlangıç cümleniz ise mektubun sonuna geldiğinizi anlatacak bir cümle olmalıdır. Sonuç bölümü de giriş bölümü gibi çok uzatılmaz. Kısa ve sade bir dil olmalıdır. Son cümleniz ise selamımızı iletiriz, sevgi ve selamımızı iletiriz ve iyi dileklerimiz iletiriz.

Mektup Yazma Kuralları
Bu kurallar her mektupta geçerlidir Fakat mektup çeşitlerine göre kurallar değişebilir. İş mektubu ise yazılış amacı iş başvurusunda bulunmak için, üst düzey yöneticiye bilgi vermek için veya bir soruna açıklık getirmek için yazılır. İş mektubunun hitap bölümü ise Sayın Müdürüm, Sayın Yöneticim şeklinde olur. İş mektuplarında sadece beyaz kâğıt kullanılır. Daktilo veya bilgisayar çıktısı istenmektedir. Referans mektubunda ise yeni işe gireceğiniz iş yeri referans isteyebilir ve eski çalıştığınız yerden referans mektubu alırsınız. Son olarak niyet mektubunda ise mesela lisans üstü bir programa başvuru yaparken kullanırsınız. Genel mektupların giriş kısmı gibi kısa ve net olmalıdır.

Mektup yazma kurallarından sonraki bölüm ise zarfa ne yazılır, nereye pul yapıştırılır. Mektup zarfının sol üst kısmına yazan kişinin adı soyadı adresi yazılır. Sağ alt kısmına ise göndereceğiniz kişinin adı soyadı ve adresi yazılır. Sağ üst kısma ise PTT'den aldığınız pulu yapıştırınız.

" } ] }