{ "title": "Örnek Özgeçmiş", "image": "https://www.dilekceornegi.gen.tr/images/ornek-ozgecmis.jpg", "date": "19.01.2024 18:29:19", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "
Örnek Özgeçmiş, Özgeçmiş beyanı, genellikle iş arayanlardan istenen, kendisini tanıtmak için işverene verdikleri kendini tanıtan yazılı mektubudur. Latince adı \"Curriculum Vitae\" kısaca CV'dir. Kısaca \"hayat koşusu\" anlamına gelir. Türkçede iş arayanın moral olması için biraz daha masum bir ifade olarak kullanılır. İnsanların hayata atılmak için eğitim sonrası iş ararken sık sık duydukları bu kavramlar iş arayanların yetenekleri ve iş verene katkısı iş veren tarafından önemsendiği gösterir. Bu nedenle özgeçmiş hazırlarken kabiliyetimiz, yaşam biçimimiz, iş yapma potansiyelimiz, pazarlama gücümüz çok önemlidir. Özgeçmiş mektubunda bunlardan bahsederiz.

Öz geçmiş hazırlarken dikkat etmemiz gereken konular

Başlangıçta unutulmaması gereken işimizin hayatımızın dönüm noktası olduğudur, nasıl ki insan eşini çoğunlukla bir defa seçer ve devam ederse iş konusu da öyledir, yani kolay kolay geri dönüş olmaz. Onun için eğer yapmamız gereken işin müracaat etmemiz gereken iş olduğunu düşünüyor ve işi almak için kararlıysak, ilk karşılaştığınız yetkiliye karşı güler yüzlü olmanız gerekiyor, CV hazırlarken hep olumlu olmaya özen gösterin, hazırladığımız cv sizin işe girmeniz için değil, görüşme bağlantısı kurmak için olduğunu unutmayın, CV'de kullanılan cümlelerin bir birleri ile tutarlı olmasına özen gösterin, yapmadığınız bir işi yapmış gibi göstermeyin, kesinlikle yalan yanlış bilgiler vermeyin. Kelimeleri kolay anlaşılır kelimelerden seçin, başvurduğunuz iş pozisyonu ve hedefinizle alakası olmayan şeylerden bahsetmeyin, amatörce uğraştığınız çoğunlukla gönüllülük esasına göre yaptığınız faaliyetlerinizden gereksiz yere bahsetmeyin. Eksik bilgiler sizin eksi puan olduğunu bilin, kesinlikle kendinizle ilgili övgü sözü söylemeyin ve öz geçmişinizin kısa, anlaşılır, makul, mantıklı ve öz olmasına özen gösterin.

Özgeçmiş yazısı formatı aşağıdaki gibi olmalıdır?

A4 kâğıtı üzerine Times New Roman, Helvetica veya Arial yazı şeklinde olmalıdır. Yazı büyüklükleri başlık 14 punto, özgeçmiş metni 12 punto, telefon ve adresler 12 punto olmalıdır. Ayrıca satır aralıklarında bir satırdan az bir düzenleme yapılmalı uzunluk bir sayfayı geçmemelidir.

Özgeçmiş mektubunda olması gereken nelerdir?

Düzgün çekilmiş bir vesikalık fotoğraf, eğitim ile ilgili bilgilerimiz, diplomamız, iş referans mektuplarımız, kimliğimize ait bilgiler, hangi alanda Uzman olduğumuza dair bilgiler, özel hayatımız ile ilgili bilgiler, nelerden hoşlanıp nelerden hoşlanmadığımız, telefon ve ikamet adreslerimiz, yabancı dil seviyemizin durumu, işinizle ilgili ne tür kurs ve seminerlere katıldığınıza dair bilgiler bulunmalıdır.

Özgeçmiş mektubu hazırlarken kendimize hangi soruları sormalıyız?

Hazırlamış olduğumuz özgeçmiş mektubu bizi için kariyer yolunda bir adım olduğuna göre bir patron gibi düşünüp, kendimize şu soruyu sormalıyız \"İş baş vurusu yapandan ne bilgiler isterim\", bunun için şu sorular sorulabilir; bu iş yerine veya şirkete uyum sağlayabilir mi? Bizim için ne yapabilir? Kişisel özellikleri nelerdir? O bu işe uygun mu? Yetenekleri nelerdir? İşi gerçekten istiyor mu? Toplumsal değerleri nedir? Sorularına siz olumlu yanıt verebiliyorsanız özgeçmiş mektubunuz yeterince amacına ulaşmış demektir.

Özgeçmiş mektubu etkileyici özellikleri nelerdir?

İstediğiniz kariyere ulaşmak için istediğiniz hedefe odaklanmanızı sağlar, hayatımızın kısa özetini yansıtır, bireysel veya potansiyel gücünüzü yansıtır, patron için önemli özelliklerinizin kısaca anlaşılmasını sağlar.

Özgeçmiş mektubu yazarken imla kuralları ve sayfa yapısı nasıl olmalıdır?

Noktalama işaretleri yerli yerinde olmalıdır, çizgisiz kâğıt kullanın, mahalle ağzı ve argo kelimeler kullanmayın, Türk iş verenin sahibi olduğu bir iş yerine vereceğiniz özgeçmiş düzgün Türkçe kelimeler ile yazılmış olmalıdır. Hakkınızdaki bilgi doğru ve direkt olarak aktarılmalı, cümle kurarken zaman ve mekân tutarlığına önem verilmeli, kısalma kelimeler mümkün olduğunca kullanılmamalıdır.
" } ] }