{ "title": "Protokol Örneği", "image": "https://www.dilekceornegi.gen.tr/images/protokol-ornegi.jpg", "date": "19.01.2024 16:33:03", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Protokol Örneği, iki kurum arasında imzalanan amaç, kapsam ve diğer bütün kuralların belirlendiği anlaşmalara protokol adı verilir. Protokoller iki kurum arasında olabileceği gibi ikiden fazla kurum arasında da yapılabilir. Protokol süreleri genellikle iki yıl geçerli olmak üzere yapılır fakat istenilen durumlarda bu süre uzatılıp kısaltılabilir. Taraflar tarafında protokolde yazılı olarak belirtilen durumlar gerçekleşmediği takdirde, protokol tek taraflı ya da çift taraflı olarak feshedilebilir.

Protokol yazılırken yazım kurallarına ve sayfa düzenine uyulması çok önemlidir. Yazılan metinler her sayfanın sol kenarından 4 santim, sağ alt ve üst kenarlarından 2,5 santim boşluk bırakılmalıdır. Düz metinler yazılmadan önce sol ve sağ sınırlara göre hizalanmalıdır. Düz metinler 1,5 birim aralıkla yazılmalıdır. Birince derecede belirtilecek başlıklar sola hizalanarak olarak yazılırken ikinci, üçüncü ve dördüncü derecedeki başlıklar 1 santim içeriden başlanarak yazılmalıdır. Birinci dereceden başlıktan sonra bir boşluk bırakılır fakat diğer başlıklardan sonra metin arasında boşluk bırakılmaz. Hiçbir başlık, sayfanın son satırı olarak yazılmaz. Bir paragrafın ilk satırı sayfanın son satırı ve paragrafın son satırı da sayfanın ilk satırı olarak yazılmaz. Protokolde nokta, ünlem ve soru işaretinden sonra iki boşluk bırakılır.

Protokol hazırlama süreci kapak, amaç, kapsam, dayanak, taraflar, tanımlar ve yükümlülüklerden oluşur. Kapağın sağ üst köşesinde kurum ya da kuruluşun logosu, sağ üst köşede ise protokolü imzalayan kurum ya da kuruluşun logosu bulunur. Kapağın orta kısmında büyük harflerle protokol taraflarının adı ve protokolün konusu yazılır. Orta kısımda yazılacak olan bu yazılar Times New Roman tema yazı tipiyle ve 18 punto karakteriyle yazılmalıdır. Kapağın alt orta kısmına ise protokolün imzalandığı tarih gün ay yıl şeklinde yazılır. Tarih 18 punto karakterinde olmalıdır. Amaç bölümünde protokolün yapılma amacı kısaca belirtilir. Kapsam bölümünde protokolün yürütülmesinde hangi esas ve usullerin uygulanacağı belirtilir. Dayanak bölümünde protokolün hangi kanun, yönetmelik ve kararnameye dayanılarak hazırlandığı belirtilir. Taraflar bölümünde protokolü imzalayacak olan tarafların isimleri, açık adresleri, telefon ve faks numaraları ile internet adresleri belirtilir. Tanımlar kısmında protokolde kullanılan tanımlar yer ve kısaltmalar yer alır. Her iki tarafında tanımların ve kullanılan kısaltmaları anlayabilmesi, sonradan anlaşmazlığa düşmemesi için bu bölüme ayrıca önem verilmelidir. Örneğin HEM kelimesinin karşısına Halk Eğitimi Merkezleri açıklaması yazılmalıdır. Yükümlülükler bölümünde ise protokol taraflarının yükümlülükleri maddeler şeklinde sıralanarak ayrıntılı olarak yazılır.
" } ] }