{ "title": "Zamir Örnekleri", "image": "https://www.dilekceornegi.gen.tr/images/zamir-ornekleri.jpg", "date": "21.01.2024 07:38:28", "author": "Tuncay Sakman", "article": [ { "article": "Zamir Örnekleri, isim olmadıkları halde ismin yerine kullanılan sözcüklere zamir denir. Cümle içinde zamirin karşıladığı isim bilinmiyorsa, cümle belirsiz kalır. İsim soylu sözcüklerdir. İsimler gibi durum çekim eklerini alırlar. Ayrıca zamirler tek başına veya oluşturdukları tamlamaların içinde cümlenin çeşitli ögelerini oluşturabilir. Zamirlerin diğer bir ismi de adıl olarak bilinir.
Örneğin, yukarıdaki ilk cümlede 'bu' sözcüğü zamirdir ve özne görevinde kullanılmıştır. İkinci cümlede ise\"oradan\" sözcüğü zamirdir ve dolaylı tümleç olarak kullanılmıştır.

Zamirler sözcük durumunda zamirler ve ek durumunda olan zamirler olarak ikiye ayrılmaktadır.

Sözcük durumundaki zamirler
Ek durumunda olan zamirler
Kişi (Şahıs) zamirleri

Kişi adlarının yerine kullanılan sözcüklerdir. Ben, sen, o, biz, siz, onlar dilimizdeki şahıs zamirleridir
Yukarıda ilk cümlede \"ben\" ve ikinci cümlede \"sen\" sözcükleri kişi zamirleridir.

Fiiller bazen kişi zamirlerinin karşılığı olan ekleri de alabilir. Bu eklere kişi ekleri denmektedir.
Yukarıdaki cümlede \"mısınız\" sözcüğündeki ekler kişi ekleridir. Bu ekleri İyelik zamiri ile karıştırmayınız.

Ayrıca \"kendi\" sözcüğüde kişi ekleri ile çekimlenerek şahıs zamiri olarak kullanılır. Kendi sözcüğü diğer kişi zamirleri ile kullanılırsa cümleye pekiştirme anlamı katar. Kendisinden gelen sözcük ile tek biri özneyi oluşturması gerekir.
Bu cümlede \"sen kendin\" söz öbeği özne ve kişi zamiridir.

Kişi zamirleri isimlerle tamlamalar oluşturabilir. Tamlayan kişi zamiri ise bu kişi zamiri düşebilir.
İkinci cümlede tamlayan olan \"sizin\" zamiri düşmüştür.

İşaret zamirleri

İsimlerin yerini işaret yoluyla belirten zamirlerdir. Dilimizki başlıca işaret zamirleri şunlardır: Bu, şu, o, bunlar, şunlar, onlar, öteki, beriki, orası, şurası.
İlk cümlede \"şu\" ve ikinci cümlede \"öteki\" sözcükleri işaret zamiridir.

Dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır. \"O\" ve \"onlar\" sözcükleri kişi zamiri ve işaret zamiri olarak da kullanılabilir. Eğer insan ismi yerine kullanılırsa kişi zamiri, cansız varlıklar için kullanılırsa işaret zamiri olurlar.
Birinci cümlede \" onlar\" sözcüğü kişi zamiri, ikinci cümledeki \" onlar\" sözcüğü ise işaret zamiridir.
\"O\" ve \"onlar\" sözcükleri dışındaki işaret zamirleri insan ismini gösterse dahi işaret zamiri olarak kalırlar. Çünkü dilimizdeki şahıs zamirleri sadece \"ben, sen, o, biz, siz, onlar\" sözcükleridir.

Belgisiz zamirler

Varlık adlarının kesin olarak yerini tutmayan göreceli anlam sözcükleridir. Çoğu, kimse, herkes, bazısı, tümü gibi sözcükler bunlardan bazılarıdır.
Bu cümlelerde \"herkes\" ve \"çoğu\" sözcükleri belgisiz zamirlerdir.

Ayrıca dilimizde yakıştırma olarak kullanılan isimlerde belgisiz zamirdir.
Buradaki \"miş\" sözcüğü belgisiz zamirdir.

Soru zamirleri

Varlık adlarının yerine kullanılan soru sözcükleridir. Kim, hangisi, kaçı, nerede bu sözcüklerden bazılarıdır.
Bu cümlelerde \" kim\" ve \"hangisini\" sözcükleri soru zamirleridir.

Ayrıca soru sözcüklerinin zamir olup olmadığını kontrol etmek amacıyla cümlede soru yerine uygun bir ad getirilip getirilememe özelliğine bakarız. Eğer ad geliyorsa soru sözcüğü zamirdir.

İlgi zamiri

İsim tamlamalarında ismin yerine kullanılan \"-ki\" ekidir
Yukarıdaki cümlede \"-ki\" ile aslında odadan bahsedilmektedir. Bu nedenle ilgi zamiridir.

Özellikle sıfat yapan \"-ki\" ile zamir olan \"-ki\" karıştırılmamalıdır. Sıfat yapan \"-ki\" eklendiği ismi, kendisinden sonra gelen ismin sıfatı yapar.
Birinci cümlede \"-ki\" sıfat yapan \"-ki\", ikinci cümledeki \"-ki\" ise evin kirasından söz ettiği için ilgi zamiridir.

İyelik zamiri

Ad soylu sözcüklerin sonlarına getirilerek sahiplik anlamı katmaktadır. \"Benim, senin, onun, bizim, sizin, onların\" sözcüklerinin yerini tutar.
Birinci cümlede \"-niz\" eki \"sizin\" sözcüğü yerine kullanılarak sahiplik bildirdiği için iyelik zamiridir. İkinci cümlede \"-i\" eki \"onun\" sözcüğünüN yerine kullanılmıştır ve sahiplik anlamı kattığı için iyelik zamiridir.

" } ] }