{ "title": "Zarf Örnekleri", "image": "https://www.dilekceornegi.gen.tr/images/zarf-ornekleri.jpg", "date": "20.01.2024 06:23:27", "author": "Buse Güçlütürk", "article": [ { "article": "Zarf Örnekleri, fiillerden, sıfatlardan, sıfat fiillerden ve zarf niteliğindeki sözlerden önce gelen zaman yönü, yer, yön, nitelik yönü, durum yönü, azlık çokluk, bildirme, pekiştirme ve sorma gibi çeşitli yönlerden etkileyerek ve değiştirerek anlamlarını daha belirgin duruma getiren sözlerdir. Zarflar, sıfatlardan ve zarflardan önce gelir. Fakat cümledeki asıl yeri fiilin önüdür.

Soyut isimler ve özel isimler genellikle zarf olarak kullanılamaz. Bu kelimeler edat grubu ya da zarf yapan ek aldıklarında zarf görevini üstlenirler. Örneğin; 'Olayları aklınca yorumladı'

Zarflar isim soylu kelimelerdir. Zarf olarak isim çekimi eki, iyelik eki ve çoğul ekleri alamazlar. İsim çekimine girmezler. Önüne geldikleri kelimelere yalın olarak eklenirler. İsim çekim eki aldıklarında ise isimleşirler.

Zarfların isim çekim eki almamalarından dolayı fiile kalma, yönelme ve çıkma durum eklerini alarak bağlanmış olan isimler zarf değildir, dolaylı tümleçtir. Bazı isim çekim ekleri isim soylu kelimelere eklenerek onları zarf yaparlar. Bu ekler birleştiği isimle kaynaşıp kalıplaşarak kelimeyi zarfa dönüştüren eklerdir. Benzer durumlar bugünkü hal eklerinde de söz konusudur.

Zarfların Sınıflandırılması
Yapıları bakımından zarflar kendi aralarında altı gruba ayrılır. Bunlar basit zarflar, türemiş zarflar, bileşik zarflar, pekiştirilmiş zarflar ve kelime grubu yapısındaki zarflardır. İşlevleri bakımından zarflar kendi aralarında beşe ayrılır. Bunlar ise zaman zarfı, yer yön zarfı, azlık çokluk zarfı, tarz zarfları ve soru zarflarıdır. Son olarak kökenleri bakımından zarflar ise iki gruba ayrılır. Bu gruplar ise yabancı kökenli zarflar ve Türkçe kökenli zarflardır.

Zarf Örnekleri
" } ] }