Ders Planı Örneği Nasıl Hazırlanır?
12 Temmuz 2024

Ders Planı Örneği Nasıl Hazırlanır?

Ders planı yapmak, sağlıklı bir çalışma adına oldukça önemlidir. Ders çalışmaya göre alınan verim oranı oldukça azdır. Bunun en temel sebebi, bireye uygun olmayan planların kullanılmasıdır. Ders çalışmak zor bir iştir. Öğrenciye sevdirmeden yapılmış olan bütün bilgi aktarımları boşa gitmektedir. Bu durumu değiştirmek elbette öğretmenlerin elindedir. Günümüzde görev yapan öğretmenlerin pek çoğu ders planı yapmadan ders işlemektedir. Bu durum öğrenciler için bir kabustur. Okul hayatında öğretilen bilgilerin aslında hiçbir anlam taşımadığı ve öğretmenin ders boş geçmesin diye anlattıkları şeyler olduğunu öğrenmek zor olsa gerek. Bütün öğretmenler böyle yanlış şeyler yapmamıştır. Bugün sizlere bir ders planı örneği vermeye çalışacağım.

Örnek Ders Planı: 9. Sınıf Matematik Dersi

Matematik dersinde çarpanlarına ayırmayı anlatmayı planlayan Mehmet Başaran, bu konuyu 9. sınıf öğrencilerine anlatacaktır. Konuyu öğrencilere anlatmadan önce gerekli bazı konuları da bilmek gerektiğini söylemiştir. Mehmet öğretmen, çarpanlarına ayırmayı bilmek için öncelikle yapılması gerekenin ortak kök içerisine almayı bilmek ve dört işlem konusuna hâkim olmak gerektiğini öğrencilerine söylemektedir. Bu konulara hazır değillerse özel bir saat belirleyerek ek ders verecek ya da kafalarına takılan herhangi bir bölüm olduğu zaman öğrencilerin gelip danışabileceklerini söylemiştir. Konuyu anlatırken geçmiş bilgileri de pekiştirerek öğretmektedir. Bu anlatış şekli, öğrencilerde kalıcı bilgi oluşmasına oldukça yaramaktadır.

Dersin İşlenişi

Mehmet öğretmen, konuyla ilgili örnekler verirken başta basit örnekler vererek başlamaktadır. Tüm kuralları verip birkaç örnek çözdükten sonra zor örnekler vermeye başlamıştır. Soruları çözerken mümkün mertebe öğrencileri de derste aktif bir şekilde dinlemeye sevk etmektedir. Dersin sonuna doğru genel bir tekrar yapıp birkaç soru soran Mehmet öğretmen, dersin sonuna doğru ev ödevi verip derse hazırlıklı gelinmesi gerektiğini söylemektedir.

Ders Planı Yapmanın Önemi

Ders planı yapmak önemlidir. Fakat doğru bir şekilde yapılan ders programı, öğrencilerin başarısını oldukça fazla etkilemektedir. Birçok öğrenci, yanlış uygulanan ders planları sebebiyle okul ve ders ortamına bir türlü adapte olamamaktadır. Bu sorun ilkokul öğrencilerinde daha fazla görülmektedir. Ders planı yapan öğretmenlere tavsiyem, öğrenci merkezli bir eğitim sisteminde öğrenci baz alınarak ayarlamalar yapılması yönündedir. Kendini pozitif anlamda ifade edebildiğini fark eden öğrencinin dersleri de başarılı olacaktır.

Ders Planı Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
  • Dersin amacı ve hedefleri net bir şekilde belirlenmelidir.
  • Öğrencilerin hazır bulunuşluk düzeyleri dikkate alınmalıdır.
  • Öğretim yöntem ve teknikleri öğrenci merkezli olmalıdır.
  • Ders materyalleri önceden hazırlanmalıdır.
  • Her dersin sonunda genel bir tekrar yapılmalıdır.
  • Öğrencilere ödevler ve ek çalışmalar verilmelidir.
Sonuç

Öğretmenlerin ders planı yaparken dikkatli ve özenli olmaları, öğrenci başarısını doğrudan etkilemektedir. Öğrenci merkezli, etkili ve verimli ders planları, öğrencilerin derse olan ilgisini artırmakta ve öğrenmeyi kalıcı hale getirmektedir. Bu nedenle, her öğretmenin ders planı yaparken yukarıda belirtilen hususlara dikkat etmesi gerekmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Nurbay

12 Temmuz 2024 Cuma

Ders planı yapmadan ders işleyen öğretmenlerin öğrenciler üzerindeki etkileri nasıl olabilir? Mehmet öğretmen gibi, konuları öğrencilerin anlayabileceği şekilde ve önceki bilgilere dayandırarak anlatmak neden bu kadar önemli? Bu yöntemle öğrencilerin daha başarılı olma ihtimali sizce artıyor mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Nurbay, ders planı yapmadan ders işleyen öğretmenlerin öğrenciler üzerindeki etkileri genellikle olumsuz olabilir. Planlı bir şekilde ilerlemek hem öğretmenin hem de öğrencilerin verimliliğini arttırır. Mehmet öğretmen gibi konuları öğrencilerin anlayabileceği şekilde ve önceki bilgilere dayandırarak anlatmak, öğrencilerin yeni bilgileri daha kolay kavramasına ve bilgilerin kalıcı olmasına yardımcı olur. Bu yöntemle öğrencilerin daha başarılı olma ihtimali kesinlikle artar; çünkü öğrenciler bilgi zincirini daha sağlam kurar ve konular arasındaki bağlantıyı daha iyi anlar.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

İhtarname Örneği Nasıl Hazırlanır?

İhtarname Örneği Nasıl Hazırlanır?

İzin Dilekçe Örneği Nasıl Hazırlanır?

İzin Dilekçe Örneği Nasıl Hazırlanır?

Kartvizit Örneği Nasıl Hazırlanır?

Kartvizit Örneği Nasıl Hazırlanır?

Teknoloji Tasarım Örnekleri

Teknoloji Tasarım Örnekleri

Tartışmacı Anlatım Örnekleri Türleri ve Özellikleri

Tartışmacı Anlatım Örnekleri Türleri ve Özellikleri

Güncel

E Posta Örnekleri Nelerdir?

E Posta Örnekleri Nelerdir?

Güncel

Fiil Örnekleri Türleri ve Özellikleri

Fiil Örnekleri Türleri ve Özellikleri

Güncel

Tübitak Proje Örneği Nasıl Hazırlanır?

Tübitak Proje Örneği Nasıl Hazırlanır?