Kosgeb İş Planı Örneği Nasıl Hazırlanır?
25 Temmuz 2024

Kosgeb İş Planı Örneği Nasıl Hazırlanır?

Kosgeb İş Planı Örneği

Kosgeb İş Planı Örneği, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme İdaresi Başkanlığı'ndan (KOSGEB) destek almak isteyen KOBİ ve girişimcilerin mutlaka hazırlaması gereken bir belgedir. KOSGEB, ülkemizdeki KOBİ'lerin rekabet seviyesini artırmak, kapasitelerini geliştirmek, küresel pazarda söz sahibi olmalarını sağlamak ve girişimcilik kültürünü yaygınlaştırmak amacıyla destek vermektedir. KOSGEB, KOBİ'lere ve yeni iş yeri açacak girişimcilere faizsiz kredi desteği sağlar. KOBİ veya girişimcilerin bu desteklerden faydalanabilmesi için KOSGEB iş planı hazırlamaları gerekmektedir.

KOSGEB İş Planı Hazırlama Süreci

KOSGEB iş planı projesi hazırlamak isteyen KOBİ ve girişimcilerin bilgilerini KOSGEB'e kayıt ettirmeleri gerekmektedir. Veri tabanına kayıt işleminden sonra iş planı hazırlanmaya başlanabilir. İş planı, genellikle 9 ana bölümden oluşmaktadır:

  • İş Planı Özeti: Girişimcinin ad ve soyad bilgileri, iş fikrinin kısa tarifi ve genel olarak iş kurma süreci yazılır.
  • Kişisel Bilgiler: Girişimcinin eğitim durumu, daha önce çalıştığı işler, bilgi, deneyim, beceri, iş fikrini seçme nedenleri ve hedefleri yazılır.
  • Yasal Statü: İşin sahip olacağı yasal statü, işin kuruluşundaki ortaklık yapısı ve özellikleri yazılır.
  • Sektör Analizi: İş fikrinin içinde bulunduğu sektörler ve özellikleri, işletmenin ilişki içinde bulunacağı müşteri, girdi ve iş gücü piyasaları bilgileri yazılır. Ürün ya da hizmetin sunum bölgesi ve müşteri kitlesi, hedeflenen bölgede rakipler, ürünlerin ya da hizmetlerin tanıtımında temel alınacak faktörler belirtilir.
  • Pazarlama Planı: Pazarlama çalışmalarındaki temel hedefler, satış stratejileri, rekabete yönelik önlemler, işletmenin tahmini satış planı, ürün ya da hizmetlerin satış bedelleri, hedef kitleye ulaştırma ve tanıtma metotları, pazarlama çalışmalarının aktivite planı yazılır.
  • Üretim Planı: Ürün ya da hizmet üretimi iş akışı ve planlaması, gerekli makine ve ekipmanlar, ham madde ve diğer girdiler, iş gücü, kuruluş yeri ve iş yeri özellikleri yazılır.
  • Temel Süreçler: Kurulacak işin üretim dışındaki temel süreçleri yazılır. Ayrıca, iş gücü planı ve işletme örgüt şeması hazırlanır.
  • Finansal Plan: İşletme finansal planı açıklanır. Bu bölümde başlangıç yatırım sermayesi ihtiyacı tablosu, yıllık giderler tablosu, işletme sermayesi tablosu, yatırım dönemi finansman yapısı tablosu, gelir ve gider hesabı tablosu, nakit akım tablosu ve karlılık hesabı tablosu hazırlanır.
  • İş Kurma Süreci: İş kurma süreci aktivite programı yazılır.

Ek Bilgiler

KOSGEB iş planı hazırlarken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. İş planının her bölümü titizlikle hazırlanmalı ve gerekli tüm bilgiler eksiksiz olarak sunulmalıdır. Ayrıca, iş planının gerçekçi ve uygulanabilir olması büyük önem taşır. Potansiyel riskler ve bu risklere karşı alınacak önlemler de detaylı bir şekilde iş planında yer almalıdır.

İş planının başarılı bir şekilde hazırlanması, KOSGEB'den alınacak desteğin onaylanma olasılığını artırır. Bu nedenle, iş planı hazırlama sürecinde profesyonel danışmanlık hizmetlerinden faydalanmak da yararlı olabilir.

KOSGEB iş planı örneği ve diğer gerekli belgeler hakkında daha fazla bilgi almak için KOSGEB'in resmi web sitesini ziyaret edebilir veya KOSGEB ofislerine başvurabilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Dava Dilekçesi Örneği Nasıl Hazırlanır?

Dava Dilekçesi Örneği Nasıl Hazırlanır?

Güncel

Destan Örnekleri Türleri ve Özellikleri

Destan Örnekleri Türleri ve Özellikleri