Örnek Dilekçe Dikkat Etidelecek Hususlar
22 Temmuz 2024

Örnek Dilekçe Dikkat Etidelecek Hususlar

Örnek Dilekçe

Dilekçe, herhangi bir talepte bulunmak veya herhangi bir konuda bilgi vermek amacıyla kurum, kuruluş veya makamlara yazılan resmi bir yazıdır. Dilekçeler, çizgisiz, beyaz renkte A4 boyutundaki kâğıt kullanılarak yazılmalıdır. Dilekçeler bilgisayarda, daktiloda veya elle yazılabilir. Elle yazıldığı durumlarda, mavi ya da siyah mürekkepli dolma kalem kullanılması gerekmektedir. Tükenmez kalem veya kurşun kalem kullanmak dilekçe yazımına uygun değildir.

Dilekçeye yazılacak metin, belirli bir kompozisyonda olmalıdır. A4 boyutundaki kâğıdın yukarısından yaklaşık 5-6 cm, sol taraftan 3 cm ve sağ taraftan 1 cm boşluk bırakılarak dilekçe yazılmalıdır. Dilekçeye başlarken, yazının yazılacağı kurum, kuruluş ya da makama hitapla başlanmalıdır. Hitap, konu metninin üst kısmına satırı ortalayacak şekilde ve en az iki satır olacak şekilde yazılmalıdır.

Dilekçe Yazım Kuralları

Hitaptan sonraki paragrafta dilekçenin konu metnine geçilir. Öncelikle bir kendini tanıtma yapılır. Örneğin, şahıs tarafından yazılıyorsa şahsın kendini tanıtması ya da kurum adına yazılıyorsa kurumun kendini tanıtması gibi. İkinci paragrafta ise dilek, sorun veya durum hakkında talep edilen açıklanır. Dilekçede resmi bir üslup kullanılır. Dilekçe metni genellikle kısa olmalı ve gereksiz ayrıntılara yer verilmemelidir. Ancak bazı durumlarda kâğıdın ön yüzü yeterli olmayabilir. Yeni bir kâğıt ile dilekçe metnine devam edilebilir fakat kâğıdın arka yüzüne kesinlikle yazı yazılmamalıdır.

Saygı İfadesi ve Kapanış

Saygı ifadesi dilekçede çok önemli olduğu için yazılan metin arz cümlesiyle tamamlanır. Alt makamdaki bir kişi üst makama dilekçe yazıyorsa "Saygılarımla gereğini arz ederim", üst makamdaki bir kişi alt makama dilekçe yazıyorsa "Gereğini rica ederim" ifadelerini kullanmalıdır. Dilekçe tamamlandıktan sonra sağ üst köşeye gün, ay, yıl şeklinde tarih atılır. Sağ alt köşeye ise dilekçeyi yazanın adı, soyadı yazılır ve imzalanır. Kurum adına yazılan dilekçelerde kuruma ait kaşe de kullanılmalıdır. İmzasız dilekçelerin geçersiz olduğu unutulmamalıdır.

İletişim Bilgileri ve Ekler

Dilekçe imzalandıktan sonra sol alt köşeye açık adres, cep telefonu ve elektronik posta adresi gibi diğer iletişim bilgileri yazılır. Adres yazıldıktan sonra dilekçeyle birlikte verilecek ekler varsa, ekler başlığı altında numara verilerek sıralanmalıdır.

  • Ek 1: Kimlik Fotokopisi
  • Ek 2: İkametgah Belgesi
  • Ek 3: Diğer Belgeler

Sonuç olarak, dilekçe yazımı belirli kurallara bağlıdır ve bu kurallara uyulması dilekçenin resmi makamlarca kabul edilmesi açısından önem arz etmektedir. Dilekçenin doğru ve eksiksiz bir şekilde hazırlanması, talebin olumlu sonuçlanma ihtimalini artıracaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Zamir Örnekleri Türleri ve Özellikleri

Zamir Örnekleri Türleri ve Özellikleri

Röportaj Örneği Nasıl Hazırlanır?

Röportaj Örneği Nasıl Hazırlanır?

Paragraf Örnekleri Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Paragraf Örnekleri Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Gazel Örnekleri Türleri ve Özellikleri

Gazel Örnekleri Türleri ve Özellikleri

Kompozisyon Örnekleri ve Çeşitleri

Kompozisyon Örnekleri ve Çeşitleri

Güncel

Kartvizit Örneği Nasıl Hazırlanır?

Kartvizit Örneği Nasıl Hazırlanır?

Güncel

Muvafakatname Örneği Nasıl Hazırlanır?

Muvafakatname Örneği Nasıl Hazırlanır?